Biobased bijenpaviljoen Goffertpark Nijmegen

In het Nijmeegse Volkspark De Goffert realiseerde Frank Marcus Architecten een biobased bijenpaviljoen in opdracht van de gemeente Nijmegen. Het ontwerp laat het verschil tussen ‘bijentijd’ en ‘mensentijd’ zien: de ervaring en zichtbaarheid van tijd door bijen en mensen zijn er in verwerkt. Het toont daarbij het verschil in omgang met tijd door bijen en mensen, tussen ‘natuurlijke tijd’ en ‘culturele tijd’.

Geïnspireerd door de geleding van het lichaam van een insect heeft Marcus het bijenpaviljoen als een reeks ovale ruimtes op de middenlijn ontworpen. De zuidelijke gevel is de contactplaats voor parkbezoekers en zorgt voor zonlicht (energie) op de bijenkasten. Het gebouw is circulair en biobased gerealiseerd; alle materialen zijn herbuikbaar en nagroeibaar. “De dimensionering van het gevelhout is degelijk”, legt Marcus uit, “maar de detaillering aan maaiveld en dakrand kwetsbaar. Dit vertaalt de kwetsbaarheid van de bij in onze tijd naar het houten gebouw in de publieke ruimte.”

In het interieur is de houten wand van berken multiplex en vuren houten staanders zichtbaar. Die voorziet in bergruimte voor honing en stalling van materieel en kleding. Het bijenpaviljoen wordt gebruikt door Imkervereniging Nijmegen en omstreken voor bijenvolken in het park en als bezoekers- en lesruimte.

Lees meer op Architectenweb.nl Externe link

Datum:
26-01-2016
Auteur:
Architectenweb.nl